Music-Lives.TK

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Music-Lives.TK


~HoşGeldiniz~ Misafir
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01 1970
Toplam Mesajınız: 0


    Bulgur yiyerek zayıflayın

    KinqNba
    KinqNba
    5.Derece
    5.Derece


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 517
    Yaş : 34
    Müzik Türü</b></s> : Y.O.K
    Rep : 0
    Tecrübe Puanı : 0
    Kayıt tarihi : 01/10/08

    Bulgur yiyerek zayıflayın Empty Bulgur yiyerek zayıflayın

    Mesaj tarafından KinqNba Paz Ekim 05 2008, 16:40

    Bulgur yiyerek zayıflayın
    Hem
    çeşitli hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz.Gaziantep
    Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
    Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur
    yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya
    koyduğunu bildirdi.

    Doç. Dr. Bayram, daha önce yapılan birçok çalışmada bulgurun kolon
    kanserine iyi geldiği, hamilelik döneminde alınan bulgurun bebeklerin
    beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti. Bulgurun
    fonksiyonel bir gıda olduğunu, fonksiyonel gıdaların en önemli
    özelliklerinden birinin insanın fiziksel aktivitesini yükseltmesi ve
    vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılaması olduğunu ifade eden Doç.
    Dr. Bayram, şu bilgileri verdi: "Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı,
    dayanıklı nişasta ve posa miktarı ile düşük glisemik indeksi, insanda
    uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek
    dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.

    2004'te Türkiye'ye bulguru araştırmak için gelen Avustralya Curtin
    Üniversitesi Öğretim Üyesi Vicky Solah ve ekibinin geçen yıl
    Avustralya'da yaptığı araştırmaya göre, bulgur çok önemli bir diyet
    maddesi. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, bulgur pirinçle
    kıyaslandığı zaman daha yüksek seviyede tokluk hissi veriyor." Doç. Dr.
    Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir
    denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde pirinç ve bulgurdan
    oluşan yemekler verildiğini belirtti. Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5
    saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde
    içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir erkek deneğin 1022 kcal(insan
    vücudunun kullandığı enerji), bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit
    edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydetti: "Çalışma
    kapsamında kadın denekler pirinçle 755, bulgurla ise ortalama 550
    kcal�lik bir enerji alındığı bulundu.

    Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiği gibi kilo yapan bir madde
    olmadığını aksine diyetlerde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacını
    karşılayarak düzenli kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Bu
    araştırma 'Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention
    and Sensory Evaluation" başlığı ile 'Cereal Foods World' isimli
    bilimsel dergide yayımlandı." Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr.
    Mustafa Bayram, bulgurun son yüzyılın en önemli gıda maddesi durumuna
    gelmeye başladığını, bu nedenle bulgur üzerindeki çalışma ve
    araştırmaların arttığını söyledi.

    Yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir terminoloji geliştirerek sadece
    bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin beraberce
    kullanılmasını "bulguration" olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın
    "Focus on Food Engineering Research and Developments" adlı bilimsel
    kitapta, "Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation" başlığı
    adı altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle
    sürdürdü: "Bu çalışmayla mühendislikte birim operasyonlarının
    tanımlanmasında yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış
    oldu. Buna göre, bulgur bir gıda ürünü olarak adlandırıldı, pişirme ve
    kurutma işleminin birlikte kullanıldığı operasyonlarda, bulguration
    (bulgurasyon) kelimesi kullanılabilecek."

      Forum Saati Cuma Kas. 01 2024, 17:24