Bulgur yiyerek zayıflayın
Hem
çeşitli hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz.Gaziantep
Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur
yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya
koyduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Bayram, daha önce yapılan birçok çalışmada bulgurun kolon
kanserine iyi geldiği, hamilelik döneminde alınan bulgurun bebeklerin
beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti. Bulgurun
fonksiyonel bir gıda olduğunu, fonksiyonel gıdaların en önemli
özelliklerinden birinin insanın fiziksel aktivitesini yükseltmesi ve
vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılaması olduğunu ifade eden Doç.
Dr. Bayram, şu bilgileri verdi: "Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı,
dayanıklı nişasta ve posa miktarı ile düşük glisemik indeksi, insanda
uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek
dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.
2004'te Türkiye'ye bulguru araştırmak için gelen Avustralya Curtin
Üniversitesi Öğretim Üyesi Vicky Solah ve ekibinin geçen yıl
Avustralya'da yaptığı araştırmaya göre, bulgur çok önemli bir diyet
maddesi. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, bulgur pirinçle
kıyaslandığı zaman daha yüksek seviyede tokluk hissi veriyor." Doç. Dr.
Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir
denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde pirinç ve bulgurdan
oluşan yemekler verildiğini belirtti. Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5
saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde
içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir erkek deneğin 1022 kcal(insan
vücudunun kullandığı enerji), bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit
edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydetti: "Çalışma
kapsamında kadın denekler pirinçle 755, bulgurla ise ortalama 550
kcal�lik bir enerji alındığı bulundu.
Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiği gibi kilo yapan bir madde
olmadığını aksine diyetlerde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacını
karşılayarak düzenli kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Bu
araştırma 'Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention
and Sensory Evaluation" başlığı ile 'Cereal Foods World' isimli
bilimsel dergide yayımlandı." Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr.
Mustafa Bayram, bulgurun son yüzyılın en önemli gıda maddesi durumuna
gelmeye başladığını, bu nedenle bulgur üzerindeki çalışma ve
araştırmaların arttığını söyledi.
Yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir terminoloji geliştirerek sadece
bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin beraberce
kullanılmasını "bulguration" olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın
"Focus on Food Engineering Research and Developments" adlı bilimsel
kitapta, "Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation" başlığı
adı altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle
sürdürdü: "Bu çalışmayla mühendislikte birim operasyonlarının
tanımlanmasında yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış
oldu. Buna göre, bulgur bir gıda ürünü olarak adlandırıldı, pişirme ve
kurutma işleminin birlikte kullanıldığı operasyonlarda, bulguration
(bulgurasyon) kelimesi kullanılabilecek."
Hem
çeşitli hastalıklardan korunabilir hem de kilo verebilirsiniz.Gaziantep
Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, yapılan araştırmaların bulgur
yiyerek dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya
koyduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Bayram, daha önce yapılan birçok çalışmada bulgurun kolon
kanserine iyi geldiği, hamilelik döneminde alınan bulgurun bebeklerin
beyin gelişimini desteklediğinin tespit edildiğini belirtti. Bulgurun
fonksiyonel bir gıda olduğunu, fonksiyonel gıdaların en önemli
özelliklerinden birinin insanın fiziksel aktivitesini yükseltmesi ve
vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılaması olduğunu ifade eden Doç.
Dr. Bayram, şu bilgileri verdi: "Bulgurdaki yüksek amiloz miktarı,
dayanıklı nişasta ve posa miktarı ile düşük glisemik indeksi, insanda
uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Yapılan araştırmalar, bulgur yiyerek
dengeli ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini ortaya koyuyor.
2004'te Türkiye'ye bulguru araştırmak için gelen Avustralya Curtin
Üniversitesi Öğretim Üyesi Vicky Solah ve ekibinin geçen yıl
Avustralya'da yaptığı araştırmaya göre, bulgur çok önemli bir diyet
maddesi. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, bulgur pirinçle
kıyaslandığı zaman daha yüksek seviyede tokluk hissi veriyor." Doç. Dr.
Bayram, yapılan araştırmada yaşları 18 ile 50 arasında değişen bir
denek grubu kullanıldığını ve deneklere öğünlerinde pirinç ve bulgurdan
oluşan yemekler verildiğini belirtti. Çalışmada bulgurun açlığı 1,1.5
saat civarında geciktirdiğinin tespit edildiğini, ayrıca deneylerde
içinde pirinç olan yemeklerden yiyen bir erkek deneğin 1022 kcal(insan
vücudunun kullandığı enerji), bulgurla ise 909 kcal aldığının tespit
edildiğini bildiren Doç. Dr. Bayram, şunları kaydetti: "Çalışma
kapsamında kadın denekler pirinçle 755, bulgurla ise ortalama 550
kcal�lik bir enerji alındığı bulundu.
Bu bulgular, bulgurun halkın zannettiği gibi kilo yapan bir madde
olmadığını aksine diyetlerde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacını
karşılayarak düzenli kilo verilmesini sağladığını ortaya koyuyor. Bu
araştırma 'Measurement of Satiety of Wheat-Based Bulgur by İntervention
and Sensory Evaluation" başlığı ile 'Cereal Foods World' isimli
bilimsel dergide yayımlandı." Literatüre yeni bir terminoloji Doç. Dr.
Mustafa Bayram, bulgurun son yüzyılın en önemli gıda maddesi durumuna
gelmeye başladığını, bu nedenle bulgur üzerindeki çalışma ve
araştırmaların arttığını söyledi.
Yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir terminoloji geliştirerek sadece
bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma tekniğinin beraberce
kullanılmasını "bulguration" olarak adlandırdığını ve bu çalışmanın
"Focus on Food Engineering Research and Developments" adlı bilimsel
kitapta, "Bulguration: Combined Cooking and Drying Operation" başlığı
adı altında yayımlandığını bildiren Bayram, açıklamasını şöyle
sürdürdü: "Bu çalışmayla mühendislikte birim operasyonlarının
tanımlanmasında yeni bir terminoloji bilim literatürüne kazandırılmış
oldu. Buna göre, bulgur bir gıda ürünü olarak adlandırıldı, pişirme ve
kurutma işleminin birlikte kullanıldığı operasyonlarda, bulguration
(bulgurasyon) kelimesi kullanılabilecek."