GENEL BAKIŞ ÖZELLİKLER FİYATI
6
7
Ürüne Genel Bakış
Artı: Şık ve ince yapı, dokunmatik müzik tuşları, uzun pil ömrü
Eksi: Sensorler zor algılıyor, çekim gücü düşük, hiçbir yenilik getirmiyor...
Sonuç: Sony Ericsson W380, hoş ve şık bir telefon. Fakat çok büyük bir değişiklik getirmesini beklemek hayal kırıklığına sebebiyet verebilir...
Adından da anlaşılacağı gibi W380, Sony Ericsson’un Walkman ailesine mensup bir telefon. Walkman serisinde bulunan nadir istiridye kapaklı Walkman telefonlardan biri olan W380, aralarında en şık görünüme sahip olanı diyebilirim. Kendisinden önceki W710i modeli Walkman olarak güzel özelliklere sahip olsa da birçokları tarafından biraz ‘kaba’ olarak adlandırılmıştı. Sony Ericsson, W380 ile kesinlikle bu kanıyı kıracakmış gibi gözüküyor.
Tasarım
Mor ve füme renk seçeneklerine sahip olan W380 iki renkle de oldukça şık gözüküyor. Mor rengi için uzun çabalar harcadıysam da benim elime füme rengi geçti. Fakat işin gerçeği elimde kim görse çok şık olduğunu söyleyemeden geçemedi. İnce yapısı, verev kesimli tasarımı ve farklı renkleriyle açıkçası ilk bakışta pek Walkman serisinden çıkmış gibi görünmese de W380 Walkman ailesinin birçok mirasını içinde barındırıyor.
W380’in en büyük tasarım farkı, gizli dış ekranı ve dokunmatik Walkman tuşlarında... Normal şartlarda W380’in ön kapağı bir ekran barındırmıyormuş gibi görünse de bu sadece bir aldatmaca. Telefon çaldığında veya müzik dinlerken alttan aydınlatmayla ortaya çıkan tek satırlık ekran kapağı açmadan ihityacınız olan bilgileri görmenizi sağlıyor. Dış ekran W380’in üst kapağının altında gizli. Yani kapağın ince plastiğinin altından görünüyor. Çok okunaklı olduğu söylenemez. Açıkçası ben pürüzsüzlük adına zor göreceğim bir ekranı tercih etmiyorum.
Tek satırlık ekrandaki bilgileri okumanız için telefonu yan tutmanız gerekiyor. Zaten kör alfabesini anımsatan dokunmatik müzik tuşları da bu şekilde konumlandırılmış. Yakından baktığınızda bu küçük kabartıların ne anlama geldiğini anlamayabilirsiniz. Fakat belirli bir uzaklıktan “ileri, geri, oynat,durdur” oldukları çok bariz. Dokunmatik olan bu tuşları kullanmak oldukça rahat...
Kapağı açtığınızda hoş gümüş renkli bir tuş takımıyla karşılaşıyorsunuz. Fakat tuşlar yüzeye biraz fazla yakın. Bu sebeple navigasyon tuşlarını kullanırken istemediğiniz bir menüye girmek olası. Bu sefer güç tuşu ilginç bir yer bulmuş kendine. Nümerik tuş takımının tam üstündeki küçük tuşlardan ortada olanı telefonu açıp kapamanızı sağlıyor. Diğer yanlardaki iki tuş ise internet ve kısayol menüsüne gidiyor. Fakat ufaklıkları gözöününde bulundurulunca bir süre bu telefonu nasıl açıp kapayacağım diye evirip çevirmeniz çok doğal....
W380’in 176 x 220 piksellik 262,144 renk TFT ekranı da pek bir fark yaratmamışa benziyor. Ekranın hemen sol alt köşesindeki ufak bir sensor, tuş takımının gün ışığı durumuna göre aydınlanıp kararak güç tasaruffu sağlıyor.
Genel olarak W380, rahat kullanılacak şık bir Walkman telefon...
Özellikler
Sony Ericsson W380, özellik açısından Walkman serisine yenilik getirecek bir telefon değil açıkçası. Kendinden önceki telefonların Walkman özelliklerini taşımanın yanısıra Walkman serisine stil dışında kattığı birşey yok. Yine MegaBass, PlayNow, radyo gibi özellikler taşıyor.
Şimdi gelelim W380’in en önemli özelliğine; gelen bir çağrıyı kesmek veya çalar saati sessize almak için elinizi W380’in üzerinde hareket ettirmeniz yeterli oluyor. En azından bu Sony Ericsson’un söylediği. İşin aslı bu kadar basit değil ne yazık ki. Öncelikle elinizi algıladığı zaman çağrıyı kesmiyor sessize alıyor. Oradan tekrar hareket ettiğinizde kesmesi gerekiyorsa biz bir türlü algılatamadık. Aslında ilk etapta algılamasını sağlamakta da zorlandığımızı söyleyebiliriz. Bir çağrıyı kesmek için telefonun üzerinde elini deli gibi sallamak dışardan pek hoş bir görüntü olmasa gerek!
Performans
Sony Ericsson telefonlarını Walkman veya CyberShot olarak ayırdığı için bir Walkman telefon olan W380’den muhteşem bir fotoğraf kalitesi beklememelisiniz.Fakat 1.3 megapiksellik kamera ve 4x dijital yakınlaştırma genel olarak gün ışığında işinizi görebilir.
Müzik performansı için ise kulakla dinlediğinizde söylenecek söz yok. İçinden çıkan kulaklık da müzik performansını destekleyecek kalitede. Elbette daha kaliteli bir kulaklıkla daha da iyi bir preformans almanız mümkün. Açıkçası Walkman serisinin en sevdiğim özelliklerinden bir tanesi de kulaklık girişini 3,5 mm’lik jaka çeviren aparatı. Bu sayede telefonunuzda istediğiniz kulaklıkla müzik dinleme lüksüne sahip olabiliyorsunuz.
Fakat müzik dinleme deneyimimi arkadaşlarımla da paylaşayım derseniz hoparlörün sizi hayal kırıklığına uğratması mümkün. Sesler, biraz boğuk çıkıyor ve pek müzik dinleme keyfi yaratmıyor ne yazık ki...
Pil ömrü çoğu Sony Ericsson’da olduğu gibi sizi yarı yolda bırakmayacak kadar uzun. Konuşma kalitesi de aynı şekilde çok düzgün. Fakat çekim kalitesi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. W380’deki gizli anten biraz zayıf kalmış ve bazı kapalı alanlarda çekim gücü tamamen gidebiliyor. Aynı operatör hattı ve başka bir Walkman telefonla konuşabildiğiniz bir noktadan W380’in çekmeme ihtimalı olabiliyor.
Sonuç olarak; Sony Ericsson W380, hoş ve şık bir telefon. Fakat çok büyük bir değişiklik getirmesini beklemek hayal kırıklığına sebebiyet verebilir...